Stress
- Jakkie via Dogify
- 3 juni 2019
- 2 min läsning
Stress är något som nämns ofta när jag träffar hundägare. Hunden kan inte slappna av, den vankar, slickar och tuggar på tassarna eller så ser den avslappnad ut, men det är full fart i huvudet. Vissa problembeteenden uppkommer - hunden kanske har sönder saker i hemmet, den nafsar för hårt, gör utfall, blir väldigt-väldigt glad vid hundmöten, ja, listan är lång. Det som är bra att komma ihåg är att stress i sig inte är farligt, men att konstant vara stressad tar åt på kropp och sinne.
Hunden kan bli stressad när den inte förstår vilka krav som ställs och om den är understimulerad eller överstimulerad för den delen. Men hur ska man tänka i träningssituationer?

Tänk dig hundens känsloläge som ett trafikljus. När hunden är på grönt ljus, är den ett med dig. Ni tränar, går fint på en promenad och hunden tar emot alla typer av godis, lek eller kommandon.
När hunden är på gult ljus, är den fixerad på ett objekt och tar bara emot de bästa godisarna. När hunden är på rött ljus, är den redan i ett utfall eller för svår situation och tar inte emot något godis, kommando eller lek. Det enda du, som ägare, kan göra är att skapa avstånd till det läskiga/jobbiga.
Hunden lär sig inget när den är på rött ljus, då det tar totalt stopp.
Därför måste vi se till att alltid träna på grönt ljus, det är då vi får resultat.
Kortvarig stress är inte skadlig.
Det är när hunden ofta är stressad som kan skapa hälso-och beteendeproblem. Hjälp hunden att varva ner efter hetsig aktivering eller efter ett utfall eller bråk. Detta kan du göra med hjälp av avslappningsmetoden, godis eller en tub med gotte.
Stressbeteenden att hålla utkik efter: juckande mot människor eller materiell sak, går runt i cirklar, jagar svansen, kliar/slickar frekvent på tassarna.
Stressen kan också uppkomma i otrygghet: - En hund som far runt mycket under en kort tid, kan bli stressad då den inte vet vart hemmet är. - Den kanske lämnas ensam längre stunder utan träning och utvecklar separationsångest. - Hetsig lek som pinn-och bollkastning är stressande för en hund. - För lite sömn, en valp ska sova runt 18 timmar om dagen och en vuxen hund 12-14 timmar, låt den vara i fred i sin bädd. - Inte få tillräcklig aktivering i form utav hjärngympa. Obs, ta det lugnt med trappor och forcerad träning (springa bredvid cykeln, jogging, drag etc) om du har en ung hund. - Smärta – uppsök veterinär om du misstänker smärta hos din hund.
Opmerkingen